Yellowstone - verdens ældste nationalpark (2024)

Yellowstone er juvelen blandt de amerikanske nationalparker. Ingen andre nationalparker i USA kan byde på en sådan variation af natur og skønhed som Yellowstone: Bjerge, floder, vandfald, canyons, varme kilder, gejsere – og bisonokser, elge, ulve og bjerggeder. Og naturligvis bjørne.

Hoteller i West Yellowstone tæt ved Yellowstone
Hoteller i Gardiner nord for Yellowstone National Park
Hoteller i Cody øst for Yellowstone National Park
Hoteller i Jackson Hole syd for Yellowstone National Park
Yellowstone indgår i min 21 dages dag-for-dag guide til Rocky Mountains

Yellowstone - verdens ældste nationalpark (1)

Fakta om Yellowstone National Park:
Åbningstider: Hele året døgnet rundt (dele af parken er lukket om vinteren)
Entré (gyldig en uge) 35 dollars pr. bil (2019)
OBS: Pr. 1. juni 2018 gælder Yellowstone entrebilletter ikke længere til naboparken Grand Teton!
National Park Pass (gælder et år) 80 dollars pr. bil (gælder til både Yellowstone og Grand Teton)
Parkens areal: 8.987 kvadratkilometer
Højeste punkt: 3.462 meter (Eagle Peak)
Asfalterede veje i parken: 235 miles/ 378 kilometer
Geologiske særpræg: Bjerge, floder, søer, skov, gejsere og varme kilder
Geografisk placering: Det nordvestlige Wyoming samt Idaho og Montana
Kort over Yellowstone National Park på Google Maps

Yellowstones geografi og klima
Yellowstone er på størrelse med Sjælland, Lolland og Falster lagt sammen og breder sig ind i hele tre stater: Wyoming, Idaho og Montana. Hovedparten af parken ligger i det nordvestlige Wyoming. Som en del af Rocky Mountains er Yellowstone en bjergpark, der i gennemsnit ligger i to kilometers højde. Det højeste bjerg i Yellowstone er Eagle Peak i det sydvestlige hjørne af parken med 3.462 meters højde.

Yellowstone - verdens ældste nationalpark (2)

Netop det faktum at Yellowstone er en del af Rocky Mointains, sætter naturligvis sit solide aftryk på parkens kalender. Højsæsonen i Yellowstone er relativt kort: Den starter midt i juni og slu*tter med udgangen af august. Her besøger hovedparten af alle turister Yellowstone.

Vil du undgå trængsel, er september et rigtigt godt alternativ. Her har de fleste sommerturister forladt parken, men alle veje i Yellowstone er stadig åbne, så du kan nemt komme ud i alle parkens kroge. slu*tningen af maj og begyndelsen af juni er heller ikke noget dårligt valg.

Yellowstone - verdens ældste nationalpark (3)

Yellowstones vejnet er formet som et gigantisk ottetal. Parkens veje åbner i takt med at sneen i bjergene smelter om foråret. Og lukker igen, når den første sne falder i midten af oktober eller begyndelsen af november. Det samme gælder parkens fem indgange. Kun den nordlige indgang fra Montana er åben hele året rundt, og kun den nordlige øst-vest gående vej fra Mammoth Hot Springs over til byen Cooke City i Wyoming holdes så vidt mulig farbar hele året.

Old Faithful og Grand Canyon of the Yellowstone
Yellowstones liste over naturoplevelser er meget lang, men to klassikere skal du bare have med, når du besøger Yellowstone. Old Faithful Geyser er Yellowstones størte og mest trofaste gejser, der springer cirka en gang hver halvanden time hele døgnet rundt. Hvert udbrud er lidt af et tilløbsstykke, og samler næsten altid store horder af turister, der står klar med engangskameraerne for at forevige begivenheden.

Yellowstone - verdens ældste nationalpark (4)

Den anden klassiker er Grand Canyon of the Yellowstone i den østlige del af parken. Her har Yellowstone-flodens massive strøm gennem årene har skåret sig ned i den porøse klippeundergrund og blotlagt de gule klipper, der har givet Yellowstone sit navn.

Grand Canyon of the Yellowstone kan nydes fra flere forskellige vinkler. En af de mest populære er udsigtpunkter er Artist’s Point, hvorfra mere eller mindre talentfulde malere gennem årene har foreviget vandfaldet Lower Falls, det største vandfald i Yellowstone målt i vandmængde.

Yellowstone - verdens ældste nationalpark (5)

Vulkaner og varme kilder
Mens det næsten altid vrimler med turister og turistbusser ved Artist’s Point og Old Faithful, er der som regel mere albuerum ved de andre naturseværdigheder i Yellowstone. Ved Norris Geyser Basin kan du opleve en sjælden koncentration af varme kilder og gejsere. Overalt i landskabet stiger dampsøjler til vejrs mellem grantræerne som vidnedbyrd om de utallige varme kilder i området. Og mange steder er jordbunden helt rødlig eller gul i kraft af de mineraler i undergrunden, som skylles med op til overfladen af de varme kilder.

Yellowstone - verdens ældste nationalpark (6)

Mammoth Hot Springs er et andet område med en stor koncentration af varme kilder. Kilderne her er mere fredelige, og pibler nærmest frem fra undergrunden. Mineralerne i undergrunden har skabt et sælsomt landskab af farverige klakaflejringer i hvide, gule, rødlige og brune nuancer.

Yellowstone - verdens ældste nationalpark (7)

Ved Mud Vulcano i den østlige del af Yellowstone kan du komme i nærkomtakt med parkens urkræfter. I mudderhullet Mud Vulcano bobler undergrundens kogende mudder, og går du hen til Dragon’s Mouth, kan du høre en drage hvæse fra sit skjul inde i hulen. “Dragens” hvæsende lyd opstår, når den underjordiske gejser presser sit kogende vand op gennem en række små kanaler i klipperne, og sender vanddamp op i luften.

Yellowstone - verdens ældste nationalpark (8)

Overnatning inde i Yellowstone National Park
Det findes adskillige muligheder for overnatning i Yellowstone, lige fra klassiske lodges som fx Old Faithful InnYellowstone - verdens ældste nationalpark (9) ved Old Faithful Geyser til campgrounds spredt ud over hele Yellowstone. Fælles for alle gælder det, at hoteloperatøren Xanterra driver disse lodges og campgrounds, og alle faciliteter er kun åbne fra medio maj til starten af oktober – nogle har endnu kortere sæson.

Old Faithful InnYellowstone - verdens ældste nationalpark (10) er den mest berømte lodge i Yellowstone. Old Faithful Inn’s gamle hovedbygning er fra 1904 med “nyere” tilbygninger tilføjet i perioden fra 1910 frem til 1920’erne. Vælger man at overnatte på Old Faithful InnYellowstone - verdens ældste nationalpark (11), vælger man også en historisk oplevelse og fravælger samtidig nyere bekvemmeligheder som tv, radio, aircondition og internet, der ikke findes på værelserne. Til gengæld er der ild i pejsen og afslapning som i gamle dage. Old Faithful InnYellowstone - verdens ældste nationalpark (12) er utrolig populær, så reserver i god tid. Der kan reserveres op til 12 måneder i forvejen.

Yellowstone - verdens ældste nationalpark (13)

En anden mulighed tæt ved Old Faithful Geyser er Old Faithful Lodge CabinsYellowstone - verdens ældste nationalpark (14), der består af smuk gammel hovedbygning og en række små hytter bygget i 1920’erne. Fra restaurant og bageriet i fællesområdet er der udsigt til Old Faithful Geyser.

I den nordlige del af Yellowstone finder du Mammoth Hot Springs Hotel and CabinsYellowstone - verdens ældste nationalpark (15), det eneste hotel i selve Yellowstone National Park, der er åben både sommer og vinter. Mammoth Hot Springs Hotel and CabinsYellowstone - verdens ældste nationalpark (16) ligger ved den nordlige indgang til Yellowstone, og har både almindelige hotelværelser, suiter og hytter.

Yellowstones luksushotel er Lake Yellowstone Hotel and CabinsYellowstone - verdens ældste nationalpark (17), og ligger ved bredden af Lake Yellowstone. Hotellet er et klassisk luksushotel opført i 1881, og total gennemrenoveret i 1990. Hotellet har naturligvis en Presidential Suite men også almindelige værelser og hytter tæt ved hotellet med udsigt over Lake Yellowstone. I den lidt dyrere ende af skalaen.

Yellowstone - verdens ældste nationalpark (18)

Yellowstone’s Canyon Lodge & Cabins ligger ved Grand Canyon of the Yellowstone i den østlige del af parken. Canyon Lodge & CabinsYellowstone - verdens ældste nationalpark (19) tilbyder overnatning med motelstandard i enten værelser eller hytter.

I den sydlige del af Yellowstone cirka 20 miles syd for Old Faithful Geyser finder du Grant Village ved den sydvestlige bred af Lake Yellowstone. Grant VillageYellowstone - verdens ældste nationalpark (20) er opført i 1984 og består af seks to etagers bygninger med hver 50 værelser med motelstandard og eget bad på alle værelser – men uden radio, tv, aircondition og internetadgang. Grant VillageYellowstone - verdens ældste nationalpark (21) er det overnatningssted, der ligger tættest på naboparken i syd, Grand Teton National Park.

Yellowstone - verdens ældste nationalpark (22)

Ud over de ovennævnte faciliteter, kan du også overnatte på det historiske Roosevelt Lodge Cabins, der som navnet antyder var præsident Theodore Roosevelts foretrukne lokalitet i Yellowstone National Park. Roosevelt Lodge CabinsYellowstone - verdens ældste nationalpark (23) består af en smuk gammel hovedbygning og en række nærliggende hytter. En anden mulighed i historiske og rustikke omgivelser er Lake Lodge CabinsYellowstone - verdens ældste nationalpark (24), som ligeledes består af en række hytter ved bredden af Lake Yellowstone.

Fælles for alle hoteller og hytter inde i Yellowstone gælder det, at de – med Mammoth Hot Springs Hotel and CabinsYellowstone - verdens ældste nationalpark (25) som eneste undtagelse – kun er åbne fra midten af maj til starten af oktober. Og så gælder det ellers om at være ude i god tid, hvis du vil overnatte inde i Yellowstone National Park. Der åbnes for reservationer op til 12 måneder i forvejen.

Yellowstone - verdens ældste nationalpark (26)

Overnatning uden for Yellowstone
Både nord-indgangen til Yellowstone i Montana, vest-indgangen ved Idaho og øst-indgangen ved Wyoming har hver deres serviceby med moteller, hoteller og restauranter til turisterne. Alle tre byer har et stænk af wild west over sig.

Hoteller i West Yellowstone er den store serviceby vest for Yellowstone i Montana, tæt på grænsen til Idaho. West Yellowstone vrimler med hoteller og moteller. Det er den foretrukne overnatningsby om sommeren for de mange turister, der vælger at overnatte uden for selve Yellowstone. Fra Hoteller i West Yellowstone er der forholdsvis kort afstand til flere af de store seværdigheder i Yellowstone som fx Old Faithful Geyser og Norris Geyser Basin i det centrale Yellowstone.

Yellowstone - verdens ældste nationalpark (27)

Gardiner i Montana ligger kun nogle få kilometer nord for selve Yellowstone National Park, og Gardiner har en række hoteller, moteller, restauranter og tankstationer til turisterne. Den nordlige indgang til Yellowstone er desuden den eneste indgang til parken, der er åben hele året rundt.

Ved den nordøstlige indgang til Yellowstone ligger den lille by Silver Gate lige på grænsen mellem Montana og Wyoming med et par enkelte hoteller og restauranter. Ud over de tre servicebyer er den eneste anden mulighed inden for rimelig køreafstand fra Yellowstone, Jackson Hole syd for Grand Teton National Park halvanden times kørsel fra Yellowstone. Endelig kan I overveje Cody i Wyoming en lille times kørsel øst for Yellowstone.

Yellowstone - verdens ældste nationalpark (28)

Afsæt mindst to dage til Yellowstone
Oplevelserne i Yellowstone er så mange, at I bør afsætte mindst to hele dage til Yellowstone. Husk at afstandene er ganske store, og at Yellowstone er på størrelse med Sjælland og Lolland-Falster – lagt sammen. Har I telt med, kan I overnatte på nogle af de primitive campingpladser, der ligger spredt rundt om i Yellowstone. Disse kan ikke reserveres på forhånd. Hertil kommer de “rigtige” campgrounds med alle faciliteter.

Yellowstone - verdens ældste nationalpark (29)

Er du til aktiv ferie, findes der over 1.600 kilometer vandrestier i Yellowstone. Der er også lavet specielle cykelruter, som bl.a. kan bruges af mountainbikere. Vil I overnatte uden for campingpladserne i fjernere egne af Yellowstone, kræver det en særlig tilladelse til såkaldt “Backcountry use”. Denne tilladelse købes på en af Yellowstones mange Ranger Stations.

Hoteller i West Yellowstone tæt ved Yellowstone
Hoteller i Gardiner nord for Yellowstone National Park
Hoteller i Cody øst for Yellowstone National Park
Hoteller i Jackson Hole syd for Yellowstone National Park

Yellowstone indgår i min 21 dages dag-for-dag guide til Rocky Mountains
www.nps.gov/yell
– National Park Service officielle guide tilYellowstone

Af Henrik Lange, Highways-USA.com

By Henrik Lange|2020-03-08T11:50:41+01:0026. september 2013|Nationalparker, Yellowstone|40 Comments

Om forfatteren: Henrik Lange

Jeg er Henrik Lange - rejsejournalist, USA ekspert samt redaktør og grundlægger af Highways-USA.com Jeg besøgte USA første gang i 1994 og siden kørt rundt i USA på kryds og tværs i både udlejningsbiler, autocampere og motorhomes. Jeg har skrevet 12 rejseguider til forskellige dele af USA, og jeg deltager hvert år i den store amerikanske rejsemesse IPW. Jeg er uddannet fra Danmarks Medie- og Journalisthøjskole og blev i 2012 kåret til Årets Rejsejournalist i Danmark. I 2020 åbnede jeg fordels- og medlemsklubben Highways-Academy.com, som er målrettet familier, der med jævne mellemrum rejser til USA og Canada.

40 kommentarer

  1. Søren Poulsen30. december 2019 af 13:58- Svar

    Tak for et virkelig informativt site! Vi havde i april-maj en 22 dages kør selv tur i det vestlige USA; Californien, Las Vegas, Bryce, Zion osv., primært med udgangspunkt i din rejseplan/ e-guide, og det var fantastisk. Vi påtænker en tur næste år i samme periode, april-maj, ligeledes i en periode af ca. tre ugers varighed, men er kommet i tvivl om, hvor det giver mest mening at tage hen. Oprindeligt havde jeg tænkt cirka en god uges tid på østkysten til at se New York og Washington, og derefter (flyve?) videre mod Denver. Herfra køre mod Rapid City og bruge et par dage, og så videre mod Yellowstone og Grand Teton. Det tænker jeg kan passe med cirka tre uger, men ved ikke om det er for optimistisk og ambitiøst? Kan vi nå det hele? Ligeledes om transport hjem igen giver mening. Kan man fx flyve fra et sted nær Yellowstone, og bliver det i så fald dyrt? Ellers havde jeg overvejet fx at kombinere New York/ Washington D.C. med en tur til Hawaii eller New York/ Washington D.C. og så se noget af Canada. Hvad tænker du om mulighederne? Hvad giver mest mening? Endnu en gang tak for et godt site 🙂

    • Henrik Lange31. december 2019 af 11:18- Svar

      Tak for jeres ros af Highways-USA.com og dejligt at høre, at I har haft glæde af min 22 dages guide til Californien, Grand Canyon og Las Vegas (går jeg ud fra). I forhold til foråret 2020 og Rocky Mountains, så er der en helt anden detalje, I skal huske på: Rocky Mountains er i sagens natur bjergområder, og flere dele af vejnettet i Yellowstone åbner først op i løbet af maj måned. Hvornår afgøres af snemængderne i bjergene. Og da du skriver april-maj måned, kunne jeg godt være nervøs for, at I er for tidligt på færde i Yellowstone i forhold til at få de fulde oplevelse af parken, da nogle af vejene risikerer ikke at være åbnet endnu, når I besøger parken. Derfor vil jeg nok lige tænke mig om to gange, inden I vælger Rocky Mountains med Yellowstone. Black Hills området i South Dakota er ikke noget problem i april/ maj, men det kan sagtens være køligt på det tidspunkt af året. Østskysten med New York og Washington D.C. kombineret med Hawaii er naturligvis ikke noget problem (jeg har ikke besøgt Hawaii, så jeg har ingen erfaringer). I kan også tage den store tur på Østkysten og også tage til Boston, op til Toronto i Canada og snuppe Niagara Falls. Østkysten har – ud over de mange storbyer – og mange dejlige landområder. Personligt glæder jeg mig til en tur ud på Cape Cod på et tidspunkt, som jeg endnu har til gode. I kan også køre sydover fra Washington D.C. – fx via Blue Ridge Parkway, eller I kan tage turen ned langs Atlanterhavskysten med afsæt i min guide til denne rute, og så får I noget sydstatscharme med i pakken i stedet. Men lige Rocky Mountains ville jeg nok vente med til senere på året. Hvis I er meget i tvivl, kan I eventuelt overveje at booke 10 minutters gratis VIP rådgivning i min online kalender i det nye år 😉

  2. Majbritt Rohde30. april 2018 af 19:51- Svar

    Er pladserne til motorhomes i Yellowstone ligeså hurtig reserveret, som i Yosemite? Vi var i Yosemite sidste år, hvor man kunne reservere plads fem måneder før ankomst (og der var fuld booket efter 10 min). Jeg kan se, at pladserne frigives et år før ankomst, og bliver nu bekymret for, om man skal have bestilt sin rejse over et år før ankomst? Tænker på at rejse i juli måned. Hilsen Majbritt

    • Henrik Lange7. maj 2018 af 16:59- Svar

      Jeg kan ikke give dig nogen garantier for, hvor hurtigt campingpladserne i Yellowstone ryger i forhold til, hvornår de frigives. Yellowstone har den “fordel”, at parken ligger længere væk fra de store byer end Yosemite, og så har Yellowstone flere campingpladser end Yosemite i kraft af sin størrelse – dog ikke nødvendigvis pladser, der kan bookes på forhånd. Nu er jeg ikke helt opdateret på, hvornår der åbnes op for, at campingpladserne kan bookes, men jeg ville nok få booket rimelig hurtigt efter, at pladserne frigives i reservations systemet, hvis I kender jeres rejsedatoer. Yellowstone hører jo også til en af de ret populære og klassiske nationalparker. Ikke mindst i juli måned. Jeg håber, du kan bruge mit svar 😉

  3. Birgitte Magic Gabriel29. november 2016 af 23:33- Svar

    Jeg har rejst en del i USA igennem årene, dog har jeg aldrig været i Yellowstone, hvilket er et must for mig at nå. Skæbnen vil, at jeg tager til USA igen ultimo februar 2017, da jeg skal på veninde besøg: Først i New York, dernæst i Miami. Jeg elsker vinter, sne og kulde og har derfor beslu*ttet, at jeg denne gang vil tage en afstikker på 8-10 dage til Yellowstone (imellem New York og Miami. Jeg overvejer faktisk at tage toget fra New York til Salt Lake City, men her er det, du kommer ind. Er det helt håbløst at komme ind i Yellowstone primo marts? Hvis det kan lade sig gøre, hvor er det så lettest at komme ind fra? Og har du andre gode tip om Yellowstone på den årstid 🙂 Jeg ved godt, at jeg bliver nød til at overnatte i en af servicebyerne, da hotellerne i parken først åbner medio maj… P.S. Jeg har valgt at tage turen helt alene, og glæder mig som en vanvittig. Vh Birgitte Magic

    • Henrik Lange2. december 2016 af 14:30- Svar

      Hej Bitgitte, jeg har ikke selv været i Yellowstone så tidligt på året, men hovedparten af parkens veje er fortsat vinterlukkede på det tidspunkt af året. Det er først i slu*tningen af april og starten af maj måned, at parkens vejnet åbnes op. Den eneste indgang til parken, der er åben i marts for bilkørsel, er den nordlige indgang. Og det er ret begrænset, hvor meget langt man kan køre rundt i parken i bil på den del af parkens veje, der trods alt er åbne i marts. Men du kan ikke køre ned til fx Old Faithul Geyser, Norris Geyser Bassin, Grand Canyon of the Yellowstone og hovedparten af de andre store naturoplevelser i Yellowstone. Så du skal gøre op med dig selv, om det er den forholdsvis lange afstikker værd, at tage helt til Salt Lake City og derfra i udlejningsbil op til Yellowstone i marts, hvor adgangen til parken som nævnt er ret begrænset. Jeg har ingen erfaringer med aktiv ferie i Yellowstone om vinteren, så jeg kan ikke byde ind med ideer til, hvordan man kan opleve parken om vinteren på “alternative” måder. Jeg håber, du kan bruge mit svar. God tur til USA under alle omstændigheder 😉

  4. Kristine Zachariassen11. maj 2016 af 08:56- Svar

    Hej Henrik, tak for en superinspirerende side! Vi er ved at planlægge en tur til Yellowstone i juli. Vi har booket et hotel i Cody og et i West Yellowstone, men er desværre for sent ude til at få en overnatning inde i parken omkring Mammoth Hot Springs eller Tower Roosevelt, som vi oprindeligt havde planlagt. Vi påtænker derfor at køre denne rute:
    1. dag: Fra Cody via Lake Village, Grant Village, Old Faithful og Madison til West Yellowstone og overnatte der. 2. dag: Tager vi fra West Yellowstone via Norris, Mammoth, Tower-Roosevelt, Canyon Village, Norris igen og West Yellowstone og overnatter igen. Det er to lange ture, det er vi godt klar over, men er de FOR lange? Vil det efter din mening være for stressende? Vi kan ikke rigtig se andre muligheder, når det nu ikke er muligt at overnatte i parken, men vi vil jo også gerne køre hele 8-tallet og se det hele 🙂 Vh Kristine

    • Henrik Lange17. maj 2016 af 12:56- Svar

      Jeg synes, at jeres plan for Yellowstone lyder meget fornuftig. Nu har jeg ikke selv kørt turen fra Cody og ind til Yellowstone fra østsiden, men beregn ihvertfald halvanden times kørsel fra Cody og ind til selve Yellowstone. Hertil kommer så den tid, som I bruger på at køre rundt inde i selve Yellowstone. Men distancerne føles ikke ekstremt lange, da naturen er fantastisk smuk over det hele. Så hold i jeres plan, og så kan I jo selv vurdere, hvor meget I kan nå på dag to. Husk at dyrelivet er mest aktivt tidligt om morgenen og ved skumringstid. Her er der størst chance for at se bjørne, ulve og elge, mens parkens bisonokser plejer at vise sig hele døgnet rundt. Rigtig god tur til Yellowstone – glæd jer 🙂

  5. Henrik Jensen27. februar 2016 af 18:09- Svar

    Hej Henrik, vi skal på rundtur i USA til august 2016. Vi kommer forbi Yellowstone, hvor vi (indtil videre) har fire hele dage. Derefter var planen at kører mod Seattle (en tur på tre dage), men vi har svært ved at finde noget at se på vejen. Vi kunne eventuelt også tage mod San Francisco. I følge Google Maps er der kun et par timers kørsel i forskel. Og mod San Francisco, ville vi komme igennem Yosemite, som måske ville være en mere spændende tur end mod Seattle. Hvilken retning vil du anbefale fra Yellowstone? Det skal siges, at vi starter i San Francisco, ned mod Los Angeles ad Highway 1, op til Las Vegas, Grand Canyon, Page, Bryce Canyon, Salt Lake City, Grand Teton, Yellowstone, og så er vi gået lidt i stå. Vi har tre dage tilbage til Seattle eller fire dage tilbage til til San Francisco. Forskellen skyldes, at der er afsat to dage i Seattle, og hvis vi ikke tager dertil, kan der bruges en dag ekstra til noget andet. Alt i alt en tur på 25 dage. På forhånd tak, og tak for en rigtig god side – og med det nye design, er det rigtig lækkert. Hilsen Henrik

    • Henrik Lange3. marts 2016 af 15:58- Svar

      Jeg synes faktisk, at I skal holde fast i jeres planer om at køre ud mod Seattle. Ruten (retur) fra Yellowstone (via Salt Lake City) ned mod San Francisco er ikke specielt interessant. Men hvis I fortsætter nordpå, kan I køre op gennem Montana og så tage en afstikker op via Glacier National Park, som bl.a. er berømt for sin fantastisk smukke Going-to-the-Sun Road gennem parken. Montana er faktisk også en rigtig smuk stat. Jeg har selv kørt turen op gennem Montana fra Yellowstone til Glacier National Park for nogle år siden. Dengang kom det virkelig bag på mig, hvor smuk og frodig Montana egentlig var. Det er et hjørne af USA, som ikke ret mange kender – men det er et skønt område i fx august måned. Fra Glacier kan I sætte kursen vestpå mod Seattle. Hvis I har tid til det, så overvej en afstikker til Mount Rainier National Park sydøst for Seattle. Jeg har ikke selv besøgt denne nationalpark, men den skulle være ret smuk om sommeren. Så jeg ville altså vælge “den nordlige rute” frem for en rute mod sydvest retur til San Francisco.

  6. Michael Christensen6. februar 2016 af 12:57- Svar

    Hejsa og tak for virkelig god side. Jeg sidder og planlægger den 16. tur til USA. Jeg kan ikke rigtig blive klog på, hvilke veje der er åbne i juni, når vi er der. Google Earth/ Maps laver en kæmpe omvej på mange timer, når jeg vil fra Old Faithful og nordpå til fx West Entrance. Er der en god forklaring på det? Venligst Michael

    • Henrik Lange7. februar 2016 af 18:41- Svar

      Ja, det er der en god forklaring på. Google Maps opererer nemlig med real tid – altså her og nu tid. Og lige nu er vejene jo lukkede p.g.a. sne. Derfor vil Google Maps foreslå en omvej, i den tro at du skal køre turen i morgen. Men til juni er alle veje i Yellowstone åbne, så der kan du uden problemer køre fra Old Faithful op til West Entrance – en tur der i øvrigt ikke tager meget mere end en god halv time, hvis jeg husker rigtigt. National Park Service har lavet en opdateret vejkort, hvor den aktuelle status på vejene i Yellowstone vises. Desuden har man noteret, hvornår de enkelte dele af vejnettet i parken åbner til foråret – og lukker igen til efteråret. Tjek selv her – http://www.nps.gov/yell/planyourvisit/parkroads.htm

      • Michael7. februar 2016 af 21:11- Svar

        Hej Henrik, tusind tak for hurtigt svar. Jeg vil tillade mig at referere til dit site på min Facebook side “Turist i USA”, Venligst Michael

  7. Jørgen Brandt5. september 2015 af 15:36- Svar

    Heldigvis faldt jeg over ovenstående råd om, at Grand Prismatic skulle ses fra oven, inden vores besøg i sommers. Bestemt besværet værd!

  8. Jette Staun13. august 2015 af 17:18- Svar

    Vi tager til Denver den 14. august 2015 i fire dage, og derefter går turen til South Dakota og Custer State Park samt Sturgis. Derefter til Wyoming, Sheridan og Cody, inden vi kommer til Yellowstone, hvor vi skal bo en nat på Old Faithfull Inn. Derefter sydpå til Grant Village en nat, for så at køre videre til Grand Teton National Park og Jackson Hole. Så videre til Idaho og så op til Montana, ind i Glacier National Park i to dage og videre til Whitefish. Turen går så igennem Idaho til Spokane i Washington og så Seattle og dernæst Vancouver. Så det er noget af en tur: Fem uger er vi afsted. Er der nogle, som har tips til oplevelser undervejs? Vi har lejet en firehjulstrækker. Vh Jette

  9. Charlotte H. B.8. juni 2015 af 13:43- Svar

    FERIEFORVENTNING: Når vi skal til Yellowstone om noget tid, skal vi gøre det, så tæt vi kan komme det på “The American Cowboy Way”. Vi skal bl.a. bo fire dage på en rigtig amerikansk ranch (Heart Six Ranch) med fem træbjælkehytter og en smuk udsigt til land, Yellowstone River og bjergene. Vi skal ride på heste rundt i Yellowstone området, kaste med lasso, til rodeo Jacksonville, til ranch barbecue, sejle på Snake River, fiske (hvis vi orker), strigle, sadle og fordre heste, danse square dance, og ungerne skal sove i tipi og lave march mellows med de andre teenagere, der eventuelt også er i nogle af de andre hytter. Det bliver meget amerikansk, vildt corny og totalt sjovt!

    • Michael19. september 2015 af 17:36- Svar

      Jeg er ved at planlægge USA tur nr. 16 i 2016, og vil gerne på en eller to dages hestetur i Yellowstone eller lignende. Er der nogen, der vil anbefale noget? Det ser noget dyrt ud. Kender nogen priser, så fortæl gerne. Ligeledes vil vi gerne se rodeo i midt eller slu*tningen af juni. Er det muligt i Yellowstone området? Venligst Michael

      • Henrik Lange21. september 2015 af 23:43- Svar

        Jeg kender ikke noget til ridning i Yellowstone. Men angående rodeo kan I overveje at lægge vejen forbi westernbyen Cody i Wyoming øst for Yellowstone. Den er kendt som en store rodeoby, og der skulle være amatør rodeoshows hver aften i juni, juli og august måned. Desuden afholder man i starten af juli Cody Stampede Rodeo, en af USA’s største rodeoturneringer for professionelle rodeoryttere. Jeg har selv til gode at besøge Cody, så jeg kan ikke bidrage med personlige erfaringer. Men det er nok det bedste bud på rodeo oplevelser i nærheden af Yellowstone.

  10. Britta Streatfield14. maj 2015 af 21:27- Svar

    FERIEFORVENTNING: Min mand og jeg tager en lille pause fra vores ferie til Las Vegas og rejser fire dage til Yellowstone i juli måned. Vi flyver med Delta over Salt Lake City til West Yellowstone. Det tager lige under fire timer. Vi skal bo på et mindre motel/ hotel, der hedder Three Bear Lodge og som ligger få minutter fra North Entrance til Yellowstone. Vi lejer en bil, som vi henter i lufthavnen. I Yellowstone skal vi opleve gejseren Old Faithful, Black Sand Basin, Rainbow Pool, Midway Geyser Basin, Grand Prismatic Spring og mange andre storslåede naturoplevelser. Men den største ferieforventning er at se bisonokser – og hvis vi er heldige/ uheldige også bjørne. Området Mount Washburn skulle især være godt for at se bighornfår, sort bjørne og grizzly bjørne, mens Canyon Country skulle være godt, hvis man vil se bisonokser. Solopgang eller solnedgang skulle være de bedste tidspunkter. Hvis vi får tid, vil vi også gerne nå forbi hotellet Old Faithful Inn, som åbnede i 1904 og er en historisk bygning med en helt speciel stemning og charme. Hotellet er også det højeste træhotel i verden. Vi har også booket en tur i parken på hesteryg, og vi skal også på en river rafting tour på Yellowstone River. Vi håber det bliver et fantastisk afbræk fra Las Vegas med mulighed for at se noget helt andet, end man kan se andre steder.

  11. Mark Søndergaard6. maj 2015 af 09:42- Svar

    Vi planlægger en tur til USA næste år i autocamper (Cruise America’s C30 model) i jui måned, hvor vi bl.a. vil komme forbi Yellowstone NP. Vi har aldrig været i Yellowstone før, men er nu blevet nervøse for om det nu er en god idé at køre i autocamper. Kan læse mange steder, at folk fraråder at køre i autocamper i parken, idet vejene er meget smalle og at det næsten umuligt at finde parkeringspladser til autocamperen ved attraktionerne. Har du Henrik (eller andre herinde) erfaringer med at køre i autocamper i Yellowstone? Er det meget besværligt at komme rundt, og ikke mindst parkere ved attraktioner eller andre steder, hvis der skulle dukke noget interessant ud? Vi vil nødig undvære autocamperen, idet vi skal på en fire-ugers rundtur i Utah, Colorado, South Dakota, Wyoming området, og elsker at holde ferie i autocamper.

    • Henrik Lange7. maj 2015 af 07:35- Svar

      Jeg var i Yellowstone i 2007 med netop et motorhome C30 fra Cruise America, og det gav altså ikke anledning til nævneværdige problemer. Det var godt nok i juni måned og ikke juli måned, men på det tidspunkt var det ikke noget problem at parkere. Jeg kørte også rundt på samtlige veje i “8-tallet” inde i parken med motorhomet, så pladsen og bredden på vejene i parken er fin. Så i forhold til kørsel inde i parken, behøver I ikke bekymre jer. Når det er sagt, så er det klart, at antallet af parkeringspladser til motorhomes ved hvert seværdighed i Yellowstone (og mange andre nationalparker) er begrænset. Så derfor vil der være kamp om pladserne i juli måned. Så afhængig af, hvor mange dage I har i parken, så kan I overveje at supplere med en af parkens turbusser, som kører rundt i det meste af parken i juli måned. Det kan være en løsning, og den anbefaling gælder også i en nationalpark som fx Bryce Canyon, hvor man godt må køre rundt selv – men hvor det klart kan anbefales at benytte parkens busser, selvom det ikke er noget krav – som det fx er i Zion og Grand Canyon. Men det er ikke besværligt at komme rundt i Yellowstone – heller ikke med et motorhome. Parkering kan til gengæld godt være en udfordring, men det må I tage som en oplevelse. God tur til Rocky Mountains!

      • Mark Søndergaard8. maj 2015 af 07:12- Svar

        Tusind tak for svaret, det gav mig mere ro i maven 🙂 Og tak for en fantastisk hjemmeside.

        • Kirstine Noermark14. december 2015 af 19:59- Svar

          Jeg har læst et sted, at turen fra Tower til Canyon over Mount Washburm ikke anbefales i RV. Husker du noget om den vej Henrik? Vi planlægger med 3-4 nætter i Yellowstone, og to nætter i Grand Teton i en C25. Har du en anbefaling til, hvilken rute vi skal køre rundt i parken? Ser ud til at de fleste naturseværdigheder ligger på de vestlige veje af 8-tallet?

          • Henrik Lange17. december 2015 af 14:04- Svar

            Der er ikke nogen dele af 8-tallet i Yellowstone, der ikke kan køres med et C25 motorhome. Jeg har kørt rundt i hele 8-tallet med et C30 motorhome tilbage i 2012. Og med mindre vejene har ændret sig siden dengang, så er der ikke noget problem i at køre rundt i parken. Heller ikke på strækningen op over Mount Washburn, det nordøstlige hjørne af 8-tallet i Yellowstone. Så I kan køre rundt over det hele uden problemer. Rigtig god tur!

          • Kirstine Noermark17. december 2015 af 19:16- Svar

            Hej igen. Tusind tak for svar. Hvad med Beartooth Highway, har du kørt på den i autocamper? Vi overvejer at køre en lille omvej fra Cody til Yellowstone. Køre nordpå og tage Beartooth ned til nordindgangen. Men her læser vi også lidt forskellige versioner af, hvorvidt turen bliver lidt for spændende i en RV?

          • Henrik Lange18. december 2015 af 11:50- Svar

            Beartooth Highway kender jeg ikke og har ikke kørt den i hverken almindelig bil eller motorhome. Men når jeg lige kigger på kortet, så ser den voldsomt snoet ud med en del serpentiner sving, så den er utvivlsomt udfordrende af køre i et motorhome – også en C25. Jeg er personligt ikke sikker på, at jeg selv ville gøre forsøget. Og jeg ville ihvertfald researche på, hvad andre skriver om ruten i forhold til motorhomes. Det sikre valg i et motorhome er U.S. 14 ind fra østsiden eller alternativt U.S. 89 ned fra nordsiden. U.S. 212 og Bartooth Highway har jeg stadig til gode at teste.

  12. Hanne Hansen5. april 2015 af 08:30- Svar

    Vi er to voksne, som skal besøge Yellowstone omkring den 25.-28. august 2015. Vi kører et mindre motorhome og vil helst overnatte på naturpladser. Men hvordan klarer man det, når det bedste tidspunkt på dagen til at få en plads er om formiddagen. Så kan man jo ikke bruge bilen resten af dagen. Det vil være ok, en af dagene, så vi kan vandre o.s.v., men ellers kan det jo være svært at undvære bil for at komme rundt. Hvor vil du anbefale at reservere, hvis det viser sig at være nødvendigt?

    • Mikkel Berntsen5. april 2015 af 16:08- Svar

      Hej Hanne, I kan godt reserve RV plads i Yellowstone. Jeg kan anbefale Canyon Village Campground, som ligger super central inde midt i Yellowstone. Vær opmærksom på, at pladserne er uden strøm og vand/kloak opkobling. Men det lyder også til, det er OK, siden I søger naturpladser. Ellers skal I reserve plads på Fishing Bridge RV Park, som også ligger centralt i Yellowstone. Der er der fuld opkobling, men pladsen er ikke så charmerende som Canyon Village. Både Canyon Village og Fishing Bridge har lige nu ledige på jeres datoer.

  13. Peter Abrahamsen23. marts 2015 af 10:40- Svar

    Vi er en lille gruppe, der skal til Utah i uge 42. Er det for sent på året at besøge Yellowstone? Kan I anbefale nogle guidede ture på en 2-3 dage? Er der eventuelt hoteller i området, der både tilbyder ophold og guidede ture?

    • Henrik Lange25. marts 2015 af 13:00- Svar

      Yellowstone kan sagtens besøges i uge 42, som er identisk med efterårsferien. Bortset fra et enkelt bjergpas i det ottetals formede vejnet i Yellowstone, der lukker den 13. oktober, så er alle veje i parken åbne frem til den 2. november 2015. Så det er først efter denne dato, at det begynder at bliver svært at opleve Yellowstone i bil. National Park Services har i lanceret et nyt interaktivt kort over vejene i Yellowstone, hvor man her og nu kan tjekke, om vejene i parken er åbne – og også læse om åbningsdatoer i løbet af foråret – http://1.usa.gov/1gMre6q

  14. Anders Jensen24. august 2014 af 18:21- Svar

    Kan det betale sig at tage op til Yellowstone tidligt i april? Og hvordan skal jeg planlægge min rute fra Moab til Yellowstone?

    • Henrik Lange2. september 2014 af 19:13- Svar

      Hvis du planlægger at køre rundt i Yellowstone i bil, er du desværre for tidligt ude i starten af april måned. Parkens veje åbner normalt først op i etaper i løbet af april, men i disse år er man i gang med en større forbedring af vejene i Yellowstone, hvilket betyder at nogle veje i parken først åbner endnu senere end normalt. Så bortset fra den nordlige øst-vest gående vej gennem Yellowstone, som så vidt muligt er åben hele året rundt – forudsat at vejrguderne leger med – så Yellowstone i starten af april måned ikke specielt tilgængelig. Så med det udgangspunkt, ville jeg nok overveje, om det er turen værd, at køre helt fra Moab i Utah til Yellowstone på det tidspunkt af året. Personligt ville jeg vælge nogle naturoplevelser i Utah og Colorado i stedet.

  15. Annette Petersen10. juli 2014 af 09:54- Svar

    Min mand og jeg har tænkt os at køre i motorhome til Yellowstone i marts/ april måned. Kan du fortælle lidt om vejrforholdene på det tidspunkt?

    • Henrik Lange13. juli 2014 af 09:51- Svar

      Marts/ April måned er lidt tidligt på sæsonen i forhold til Yellowstone. Det skyldes ganske enkelt, at en stor del af parkens veje endnu ikke er åbnet på det tidspunkt – ihvertfald ikke i marts måned. De åbner først etapevis i løbet af april og maj måned. Da jeg første gang besøgte Yellowstone, var det midt i april måned, og på det tidspunkt var sæson vejene først lige begyndt at åbne. Vi var dog heldige, at de mens vi var der åbnede vejen over til Grand Canyon of the Yellowstone med det store vandfald. Men min anbefaling er, at I forsøger at lægge jeres besøg i Yellowstone så sent på jeres tur som muligt – så vil I mest ud af jeres besøg, især når I nu er i motorhome. Angående selve vejret, så er det stadig ret koldt i Yellowstone, da vi jo er i Rocky Mountains området. Så der vil stadig ligge sne mange steder – afhængig af, hvor streng en vinter, det har været. Desuden vil snemængderne afgøre, hvor hurtigt vejene vil åbne.

  16. Jens-Jørgen Krogh9. juni 2014 af 16:42- Svar

    Tak for en super side, både web og facebook. Indholdrig, lødig og oplysende. Perfekt. Her kommer så mit spørgsmål: Vi skal til The Rockies næste måned og har tre dage mellem Rocky Mountain National Park og Yellowstone. Hvordan administrerer vi dem? Vi vil gerne til Mount Rushmore, men hvad skal vi kombinere med? Custer State Park og Badlands? Eller kun Custer? Afstandene er store. Der er også Wounded Knee. Hvad ville du selv? Med bedste hilsner Jens-Jørgen Krogh

    • Henrik Lange10. juni 2014 af 12:40- Svar

      Tak for din ros af Highways-USA. Afstandene er store, men heldigvis, så ligger seværdigheder i South Dakota lige ved siden af hinanden – stort set – så I skal kun bruge tid på at komme fra Rocky Mountians National Park op til South Dakota og fra South Dakota til Yellowstone. Men tre dage til den tur har I noget der ligner en dag til halvanden i South Dakota, afhængig af, hvordan I bruger tiden. Men både Mount Rushmore, Crazy Horse Memorial og Custer State Park ligger stort set ved siden af hinanden. Vi taler ikke mere end 30-40 kilometer mellem disse seværdigheder, så det kan nemt klares på en dag. Badlands ligger halvanden times kørsel øst for Mount Rushmore, men altså ikke meget langt væk. Så med lidt planlægning kan I nå dem alle fire. Mount Rushmore er hurtigt klaret og Crazy Horse er også rimelig hurtigt set. Grunden til, jeg anbefaler Crazy Horse, er muligheden for at blive lidt klogere på indianer kultur i USA. De har et OK besøgscenter, og det er generelt svært at blive klog indianernes kultur i USA, med mindre det er på museer. Men her er det indianerne selv, som driver centret, og selvom der også er de sædvanlige boder med kunsthåndværk, er der også noget formidling på stedet. Custer State Park er et must! Wounded Knee kender jeg ikke. Jeg læste om stedet for nogle år siden, og dengang var lokaliteten vist er ret trist syn – helt bogstaveligt. Det er umiddelbart ikke en lokalitet, jeg personligt ville køre mange miles for at opleve, og når jeg læser til tilbagemeldinger fra amerikanske visitors på forskellige websites, ser det ikke ud til at have ændret sig nævneværdigt – desværre. Jeg ville springe det over.

      • Jens-Jørgen Krogh10. juni 2014 af 20:36- Svar

        Kære Henrik. Tak igen. Nu ikke bare for en super side, men også super svar. Svaret flugter med forhånds fornemmelsen. Vi starter med Custer, klapper den skøre hest og ser hvad Needles har at byde på…

  17. Tina Ryberg10. marts 2014 af 11:01- Svar

    Vi tog turen i Yellowstone i 2012. Et lille tip vi gerne vil give videre er følgende. Hvis I er til storslået naturoplevelser off road og kan lide at vandre, er den nordlige del af Yellowstone, der energien skal ligges. Er man derimod til fantastiske natur fænomener som gejsere, mudvulcanos osv. sker det primært i den sydlige del af otte tallet. Naturligvis er det hele spektakulært, men har man kun begrænset tid til rådighed, kan man overveje dette.

  18. Stig Nordskov Nielsen3. februar 2014 af 18:46- Svar

    Yellowstone er klart et af de mest fantastiske steder på denne jord, både med hensyn til storheden og dyrelivet. Synes dog at der mangler et væsentligt højdepunkt, som de færreste faktisk kender til, og som Microsoft har brugt som standard wallpaper til Windows. Nemlig Grand Prismatic Spring som er en del af Midway Geyser Basin. Hemmeligheden bag dette fantastiske sted er, at man er nødt til at yde for at nyde skønheden. Når man går på gangbroerne ved bassinet, kan man godt nok se nogle fantastiske farver, men man har ikke overblikket. Det får man til gengæld, hvis man går tilbage til bilen og kører et par kilometer mod syd (mod Old Faithful) og kører ind på den næste P-plads, stiller bilen og går via den lille bro over floden og tilbage mod Midway Geyser Basin. Det tager ca. 10-15 minutter at gå, så følger man de improviserede stier op ad bjerget, og vupti så har man et syn og en skønhed, der ikke er normalt at se på denne klode. Desværre kan jeg ikke vise de billeder jeg selv har taget, men Google “Grand Prismatic Spring”, så ved du hvad du bare SKAL se, når turen går til Montana.

    • Linda Pihl-Hansen18. februar 2014 af 14:36- Svar

      Wow, det vil jeg da i hvert fald nødig gå glip af 🙂

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Yellowstone - verdens ældste nationalpark (2024)
Top Articles
Latest Posts
Article information

Author: Fr. Dewey Fisher

Last Updated:

Views: 6069

Rating: 4.1 / 5 (62 voted)

Reviews: 85% of readers found this page helpful

Author information

Name: Fr. Dewey Fisher

Birthday: 1993-03-26

Address: 917 Hyun Views, Rogahnmouth, KY 91013-8827

Phone: +5938540192553

Job: Administration Developer

Hobby: Embroidery, Horseback riding, Juggling, Urban exploration, Skiing, Cycling, Handball

Introduction: My name is Fr. Dewey Fisher, I am a powerful, open, faithful, combative, spotless, faithful, fair person who loves writing and wants to share my knowledge and understanding with you.